Activiteitenkalender

De geheimen van het Huis van Waalwijk – V.a. maart 2019 weer te bezichtigen! 

V.a. maart 2019 zal het Huis van Waalwijk aan het Raadhuisplein wederom twee keer per maand gratis te bezichtigen zijn voor publiek.

De data van de openstellingen zullen als volgt zijn (openstelling tussen 13.00 – 16.30 uur):

Maart: 2 en 16 maart

April: 6 en 20 april

Mei: 4 en 18 mei

 

Juni: 1 en 15 juni

Juli: 6 en 20 juli

Augustus: 3 en 24 augustus

September: 7 en 21 september

Oktober: 5 en 19 oktober

Het Huis van Waalwijk is een Rijksmonument en werd in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen door de architect Alexander Kropholler.

Tot enkele jaren terug was dit gebouw nog als gemeentehuis in gebruik: op de begane grond bevonden zich onder meer de werkkamers van de burgemeester en wethouders en in het souterrain vergaderden de fracties. Na de ingebruikname van het nieuwe gemeentehuis aan de Winterdijk stond het gebouw enkele jaren leeg, waarna de stichting Huis van Waalwijk zich over het pand ontfermde. In samenspraak met de gemeente heeft een groot team van vrijwilligers veel werkzaamheden verricht waardoor het gebouw in zijn oude glorie is hersteld. Sinds het gebouw is opgeknapt is het ook in gebruik genomen door Sinterklaas en zijn pieten, wanneer die in het land zijn …

Kropholler was een architect met een bijzonder oog voor detail. Zowel aan de buitenzijde maar ook aan de binnenkant zijn allerlei beeldhouwwerken en andere vormen van kunst verwerkt die vaak ook een symbolische betekenis hebben. Hierbij werkte Kropholler samen met landelijk bekende kunstenaars, maar ook met een vooraanstaand lokaal kunstenaar, zoals Theo van Delft. Van Delft voorzag het raadhuis onder meer van een beeldhouwwerk voorstellende Hertog Jan: in zijn hand houdt de Hertog het document vast waarmee hij Waalwijk in 1303 stadsrechten gaf.

Bent u geïnteresseerd naar de vele geheimen en mooie verhalen rond het Huis van Waalwijk? Kom dan een keertje langs op de eerste of derde zaterdag van de maand, tussen 13.00 en 16.30 uur. Vrijwilligers heten u dan welkom en vertellen u over wat er in het gebouw te zien is. De toegang is gratis. 

 

 

Fotowedstrijd GOWaalwijk! Doe jij ook mee?

Huis van Waalwijk neemt initiatief

Wie maakt de mooiste actiefoto van zijn dochter of zoon die met sport- of kunstbeoefening bezig is? Wie maakt een prachtige foto, vol passie, van een sportende, dansende of zingende tante of opa?

Het Huis van Waalwijk nodigt iedereen uit om foto’s in te sturen van een familielid, jong of oud, dat bezig is met sport of kunst. In samenwerking met Centrummanagement Waalwijk en de winkeliers in het centrum van Waalwijk zullen de mooiste foto’s de hele maand september een plek krijgen in de etalages in het centrum van Waalwijk en in het Huis van Waalwijk. In juni maakt een deskundige jury bestaande uit de fotografen Luuk Aarts en Piet Pulles, alsmede de beeldend kunstenaar Maria Klerx een selectie.

De jury selecteert niet zozeer op de technische kwaliteiten van de fotograaf of het gebruikte materiaal, maar meer op het moment dat is vastgelegd. Het gaat om het verbeelden van passie, concentratie, actie, blijdschap, kracht, beweging en timing. Foto’s moeten digitaal, als JPG-bestand, aangeleverd worden via info@huisvanwaalwijk.nl. Iedere deelnemers kan maximaal drie foto’s insturen. Omdat de foto’s bij publicatie worden uitvergroot, mag het bestandsformaat niet te klein zijn. Bij voorkeur minimaal 10 megapixels, maar liefst meer. Alle deelnemers aan de fotowedstrijd ontvangen in de tweede helft van juni nader bericht. Na afloop van de winkeletalage-expositie ontvangen de inzenders van de geselecteerde werken de geëxposeerde afdruk van hun foto. De eersteprijswinnaar ontvangt bovendien een workshop of cursus naar keuze bij Kunstencentrum Waalwijk met een minimale waarde van € 150.

Sport- en cultuurevenement en expositie

De fotowedstrijd maakt deel uit van meer GOWaalwijk-activiteiten die eind augustus en begin september plaatsvinden. Naast de fotoroute in de binnenstad is er een Sport- en Cultuurevenement op zondag 25 augustus op en rond het Raadhuisplein en in de Stadstuin tegenover de Hooisteeg. In het Huis van Waalwijk komt een veelzijdige expositie met werk van kunstenaars uit Waalwijk en omgeving, geïnspireerd op sporters van naam, uit heden en verleden, afkomstig van of wonend in de Langstraat.

 

1 en 2 juni 2019 – Expositie kunsttraject Verhaal/Beeldtaal

Tijdens het Hemelvaartweekend exposeren in het Huis van Waalwijk de deelnemers aan het kunsttraject Verhaal/Beeldtaal 2018-2019.

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni is van 11.00 tot 17.00 uur het werk te zien van:
– Anita Bosker: fotografie
– Jeannette Goderie: fotografie
– Ingrid Heslenfeld: objecten
– Hermine Stumpel: schilderijen

De kunstenaars presenteren naast hun werk ook het creatieve proces dat zij tijdens het kunsttraject doorliepen. De expositie geeft daardoor een boeiende kijk achter de schermen, waaruit blijkt hoe artistieke mensen denken, werken en inspiratie opdoen. De kunstvisie, die de kunstenaars tijdens het traject ontwikkelden, is samengevat in een artist statement, welke als muurtekst bij het werk wordt gepresenteerd.

De opening vindt plaats op vrijdag 31 mei om 19.30 uur en wordt verzorgd door beeldend kunstenaar en artistiek begeleider Nicolette Peters van Sein Vormgeving. U bent allen van harte welkom om een kijkje te komen nemen!

Verhaal/Beeldtaal is een inspirerend traject voor kunstenaars met een beginnende kunstpraktijk. Zij gaan onder artistieke begeleiding van beeldend kunstenaar Nicolette Peters en een aantal gastdocenten op zoek naar de kern van hun eigen verhaal. Tijdens 24 bijeenkomsten vinden zij hun persoonlijke drijfveren voor het maken van kunst en de uitdrukkingsvorm die daarbij past.

De discussies, vragen en opdrachten dagen uit om hun creativiteit te ontplooien. Door dit collectief te doen ontvangen zij veel feedback en wordt inzichtelijk waarom zij kunst maken. Verder wordt er gefilosofeerd over de essentie van kunst, gelezen over de schoonheid in de kunst en kritisch gekeken naar de kunstgeschiedenis. Met een atelier-, museum- en galeriebezoek verkennen én versterken zij hun positie in de kunstwereld, om tot slot hun artistieke visie te verwoorden in een kunstenaarsstatement.

Bezoek deze expositie en maak kennis met de kunstenaars. Zij vertellen vol passie over wat het voor hen betekent om kunst te maken.