Activiteitenkalender

 

Fotofestival De Langstraat - 6 tot 21 oktober 2018

Amateurfotografie in de schijnwerpers

In het Huis van Waalwijk wordt van 6 tot en met 21 oktober 2018 een expositie gehouden van amateurfotografen, die daar hun foto’s presenteren die mogen worden gerekend tot de top van de amateurfotografie. Het Fotofestival De Langstraat wil hiermee tonen, tot welke prestaties de amateurfotografen uit de regio in staat zijn.

Wil je deelnemen, dan moet je vóór 21 mei 2018 maximaal 3 foto’s inzenden naar: Fotofestival@ziggo.nl . Wordt je foto door de selectiecommissie uitverkoren en gaat die een plekje krijgen in het Huis van Waalwijk, dan krijg je daarover eind mei bericht. Je moet je foto’s dan afgedrukt en ingelijst vóór 22 september aanleveren en je betaalt dan 2,= euro per foto. Maar dan hangt jouw foto ook 16 dagen op deze unieke locatie. Meer over inzenden lees je in het reglement op www.fotofestivaldelangstraat.nl

Tijdens het Fotofestival De Langstraat vinden er ook extra activiteiten plaats rondom het thema fotografie. Zo kun je:

-     Audio-visuele-producties bekijken

-     De oude techniek van de natte doka bekijken

-     Tegen een vergoeding een portretfoto laten maken

-     Oude camera’s en flitsers bekijken

-     En nog meer. Het definitieve programma vind je op de website: www.fotofestivaldelangstraat.nl

 Voor ‘t Voetlicht – zaterdag 27 oktober 2018

Op zaterdagavond 27 oktober 2018 zal er, in het kader van Voor het Voetlicht, een activiteit zijn in het Huis van Waalwijk, georganiseerd door Kunstencentrum Waalwijk. Verschillende afdelingen van KCW leveren een bijdrage, geïnspireerd op BLAUW, het centrale festivalthema.

Behalve in het Huis van Waalwijk zijn er tijdens Festival Voor het Voetlicht ook activiteiten in onder meer de huisjes aan de Hooisteeg en de locatie van atelier Winterdijk. De kaartverkoop loopt via Atelier Winterdijk en start in het weekeinde van 22 september. Omdat we in het Huis van Waalwijk met tijdslots werken, per tijdslot zal een speciaal entreebewijs aangemaakt worden.

Per tijdslot kunnen er 30 mensen boeken. De kaarten gaan € 12,50/stuk kosten.

De tijdslots zijn:

19.00 / 19.15 / 19.30

20.00 / 20.15 / 20.30

Huis van Sinterklaas

V.a. 19 november t/m 1 december 2018 zal Sinterklaas weer logeren in het Huis van Waalwijk.

Zie voor meer informatie op de website van het Huis van Sinterklaas Waalwijk.

 

De geheimen van het Huis van Waalwijk – WORDT GEPROLONGEERD! 

V.a. 2019 zal het Huis van Waalwijk aan het Raadhuisplein wederom twee keer per maand gratis te bezichtigen zijn voor publiek.

De data van de openstellingen in 2019 volgen zodra deze definitief bekend zijn.

Voor wie nog geen gelegenheid heeft gehad om dit jaar tijdens de gratis openstellingen het Huis te bezoeken, hieronder vast wat informatie:

Het Huis van Waalwijk is een Rijksmonument en werd in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen door de architect Alexander Kropholler.

Tot enkele jaren terug was dit gebouw nog als gemeentehuis in gebruik: op de begane grond bevonden zich onder meer de werkkamers van de burgemeester en wethouders en in het souterrain vergaderden de fracties. Na de ingebruikname van het nieuwe gemeentehuis aan de Winterdijk stond het gebouw enkele jaren leeg, waarna de stichting Huis van Waalwijk zich over het pand ontfermde. In samenspraak met de gemeente heeft een groot team van vrijwilligers veel werkzaamheden verricht waardoor het gebouw in zijn oude glorie is hersteld. Sinds het gebouw is opgeknapt is het ook in gebruik genomen door Sinterklaas en zijn pieten, wanneer die in het land zijn …

Kropholler was een architect met een bijzonder oog voor detail. Zowel aan de buitenzijde maar ook aan de binnenkant zijn allerlei beeldhouwwerken en andere vormen van kunst verwerkt die vaak ook een symbolische betekenis hebben. Hierbij werkte Kropholler samen met landelijk bekende kunstenaars, maar ook met een vooraanstaand lokaal kunstenaar, zoals Theo van Delft. Van Delft voorzag het raadhuis onder meer van een beeldhouwwerk voorstellende Hertog Jan: in zijn hand houdt de Hertog het document vast waarmee hij Waalwijk in 1303 stadsrechten gaf.

Bent u geïnteresseerd naar de vele geheimen en mooie verhalen rond het Huis van Waalwijk? Kom dan een keertje langs op de eerste of derde zaterdag van de maand, tussen 13.00 en 16.30 uur. Vrijwilligers heten u dan welkom en vertellen u over wat er in het gebouw te zien is. De toegang is gratis.